#PrayForGaza

#PrayForGaza

SUPPORTERS

Friday, May 9, 2014

DIA... CINTA ISTIKHARAHKU

Akhirnya Ku Menemukanmu....
Ku mengenalmu lewat Jiwa, bukan lewat Mata,

Aku menulis Namamu di Hatiku,
Aku memohon petunjuk kepada Rabb,

Ku yakin Rabb memberikan jawapanku dengan cara-Nya, kehendak-Nya serta Ilmu-Nya

Ku hanya bersabar dan terus bersabar dalam penantian,

Satu persatu petunjuk demi petunjuk yg muncul dalam mimpiku,

Hingga akhirnya ku yakin Allah bekerja sesuai dengan prasangka hamba-Nya.

Ku hanya kuat memohon dan terus berikhtiar 

agar Rabb mengirimkan "KAMU"....

Hingga akhirnya..
Rasa itu hadir,
Rasa itu tumbuh,
Rasa itu adalah kamu ..... .... .....

Aku hanya bersyukur dan terus bersyukur kepada Allah,

Allah menjawab doa-doa yg kutitipkan selama ini di kala hatiku galau..

Kini semuanya kukembalikan kembali jawapan tersebut kepada Allah,

Aku ingin menjalankannya semua ini dengan 

syar’i serta diredhoi olehMu ya Allah..

Ku hanya berharap agar hamba diberikan ketetapan hati selalu hingga akhirnya waktu yg dinantikan itupun tiba,

Ku hanya berdoa dan berharap agar rasa ini 

selalu tumbuh dan hinggap menemani nafas-nafasku selama dunia memainkan tempohnya hingga akhirnya ragaku pun terhenti...

Amin ya Rabb..

Betapa besar nikmat KurniaanMu,
Kau kirimkan padaku malaikat untuk menemani hari-hariku dalam episod kehidupanku..

Ya Allah...Mudahkanlah segala sesuatunya ini...

Hingga kelak Ikrar itu pun melafazkan irama 

dalam tautan kesaksian dihadapan-Mu..

Aamiin..Aamiin ya Rabbal’ Alamin..

Tuesday, May 6, 2014

BORNEO INTERNATIONAL MARATHON 2014

Assalamualaikum.. apa khabar sume??
sihat tak??

okeh.. baru2 ni.. 4th May 2014 ada Borneo International Marathon 2014..

hehe.. as always.. i'm participate in 10km Women's Open Run.. 
the very lucky one is, my leg start to cramp at 7km.. =.=

its ok.. still i can finish the run.. hehe..

cakap banyak pun tak guna.. meh tengok gamba.. sb,.
one picture can explain thousands words.. 

that's mine.. hehe.. 


medical doctor in QEH.. hehe.. yg tgh2 tu Dr.Lee KS..
comel kn.. :)

supposedly to be our food.. 

10km School's Boy 

Half Marathon.. tak sure bpe km

my batchmate... dtg2 terus posing minta di snap :)

my batchmate yg join 10km marathon

actually nk pose utk mkn aiskrim.. tp tak jadi.. haha

hehe.. berselfie dgn monopod yg dipinjam :P


so.. tahun dpan..jom la join Borneo Marathon 2015.. Bulan May jugak.. insyaallah.. hehe..
ramai2 kita amalkan gaya hidup sihat :)

for more info.. plz visit here.. Borneo International Marathon
peace.. no war..

Thursday, May 1, 2014

ILMU AGAMA???

Assalamualaikum semua…
Sihat tak? Mcm mana iman hari ni? Ada naik ke? Atau turun? Hehe…
Okeh.. hari ni nak share psl ilmu..

Sb nye.. ada la kan, terdengar psl someone ni… mempertikaikan ilmu dan ceramah agama drpd mereka yg dlm golongan berilmu mcm ustaz dan ahli ulama…
Rasanya, korang pun tau kan…

Okeh.. bila berbicara tentang agama ni.. mesti dlm akal kita dan otak kita golongan ahli agama, ustaz ustazah, ulama, mufti, kadi, imam dan yg seangkatan dengannya…
Pada zaman Rasulullah SAW, semua para sahabat baginda berlumba-lumba utk mendalami ilmu agama dan mereka tidak dikategorikan mengikut bidang dlm mendalami agama.
Semua para sahabat nabi, arif tentang agama, walaupun mereka dh ada kemahiran dlm bidang masing-masing…
Khalid al-Walid yg pakar dlm bidang ketenteraan dan peperangan, Othman bin Affan yg cekap dlm bidang perniagaan, bilal seorang hamba dan sebagainya.



Kita bergerak ke era yg seterusnya, Ibnu Sina sbg ahli perubatan, al-Khawarizmi sbg ahli Matematik, al-Batutta, ibnu sirrin dan ramai lagi ilmuwan Islam pada zaman dulu, semua pakar dlm bidang agama walaupun mereka ada kemahiran dan pakar dlm bidang yg tertentu.

Tapi… kenapa kita yg tak mahir dlm satu bidang pun pandai-pandai nak menuding jari kpd mereka yg lain? Kenapa kita yg hanya ada ijazah dlm bidang bukan agama, tak nak mendalami ilmu agama?? Dan kenapa kita letakkan urusan agama ni hanay kpd mereka yg ber’ijazah’ dan ber’jawatan’ agama je????
Cer fikir jap.. cer fikir..

Ha.. dlm kita tak berapa nak sedar.. sebab-sebab mcm ni la yg buat kita-kita ni jauh drpd ilmu agama..
Dan hasilnye… kita pulak yg mula pandang serong apabila mereka yg berada dibidang lain berbicara tentang agama, dan mengelak drpd mengambil tahu tentang ilmu agama sb kita bukan ahli..
Perkara mcm ni.. kita kena ubah pd diri kita dan minded kita.. kita ni dah lah perangai pun out.. rupa lagi la out.. apa salah nye, kita mendalami ilmu agama semampu kita sb benda yg kita anggap simple ni, is a basic things in us as muslim. Kalau benda simple pun tak tau, mcm mana klu kita ni dah berumahtangga dan ditanya oleh anak-anak kita tentang benda-benda simple mcm ni…

“Barangsiapa menempuh jalan untuk mendapatkan ilmu, akan Allah memudahkan jalannya ke syurga”

Kita mesti tau apa yg wajib, harus sunat dan haram dlm kehidupan seharian kita supaya kita takde la ikut je secara membuta tuli.. At least, bila ada yg berbicara tentang ilmu agama, kita ada basic and kita boleh betulkan mereka yg berbicara dgn berlandaskan hadis dan dalil yg sahih…
Jangan la pulak kita nak hentam je tapi satu benda pun kita tak tau…


Contoh la kan… Bila kita apply and hantar resume utk cari kerja, mesti kita kena ada ilmu utk melaksanakan keje tersebut dgn baik, belajar ilmu yg berkaitan dan lalui sesi praktis utk keje yg kita apply…

Takkan la kita nak jadi muslim yg tak tau pape?? Takkan la kita nak jadi katak bawah tempurung? Takkan la kita nak jadi mcm ikan bilis??? Mata je yg terbuka tapi tak tau pape…
Tepuk dada tanya iman… tepuk dahi tanya akal..
Wallahualam…

“Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah me dalam Islam secara keseluruhan, dan janganlah kamu ikuti langkah-langkah syaitan. Sungguh ia musuh yg nyata bagimu…”
                                                         [Surah al-Baqarah : ayat 208]