#PrayForGaza

#PrayForGaza

SUPPORTERS

Monday, November 11, 2013

YOUR BLOOD TYPE

Assalamualaikum.. Salam petang weekend :)
okeh.. actually kn.. its just for fun..
coz one of my friends said that.. sometimes.. we can really be so closed to that person
why?? bcoz of linkage between heart and blood?

amacam.. pcye tak??
kadang kita susah nk cye kn..
tp yg ni mayb kebetulan je r kot..
have fun
=) [klik pic utk actual size]

Sunday, November 10, 2013

KISAH BENAR

Kisah benar...

saya singgah makan di McDonald's seri iskandar.... 
Di belakang saya terdapat dua couple, sy yakin mreka pelajar uitm seri iskandar berdasarkan baju yg mereka pakai...bf dia pergi ke tandas, tiba tiba budak perempuan tu buat panggilan , 

"hello mak, nak rm 100 dua ratus boleh tak? Along nak guna untuk belajar.... 
Mak jawab: along nak guna ntuk apa, mak xdak duit lar,2-3 hari ni makan ikan masin jew, ayah kamu xda kerja seminggu dua nih.....
along balas: tak kan xda langsung mak, along nak guna esok nih, mak jawab: xda along, tgu la minggu depan... Baru pak hasan suruh ayah betulkan dapur rumah dia ... Ada la duit.....
along jawab: takpe lah mak! Tamat perbualan , sela 5 minit lepas tuh bf dia balik dari tandas, tanya cmne ur mum da masuk duit, jawab Si gadis : mama i bz la gi oversea, kita cancel la nak gi Cameron.... 

Aku terfikir di kala ibu dan ayah makan ikan masin di kampung, anak makan McDonald's, dikala ibu and ayah Banting tulang , anak sibuk nak bercuti... Bukan drama ianya kisah benar yang aku dengar.... Tanpa habiskan makanan kerana sebak, aku terus keluar berlalu..... Untuk renungan and share...sengaja highligtkan tempat dia stdy and tempat sy jumpa dia...

--- kisah ni dipetik drpd saudara FB Alfarouq Fadli ---

semoga dpt diambil sbg pengajaran bersama

Thursday, November 7, 2013

HERO SI RUPAWAN

Dia bukan lah seorang panglima
Dia bukan lah superhero semata
Dia bukanlah juga seorang yg gagah perkasa

tetapi dlm erti kata menjaga hati dan maruah si rupawan..
dia la hero si rupawan

Dia bukan lah mat romeo semata
Dia jugak bukan lah jenis mementingkan rupa semata

tetapi dlm erti kata kejujuran, dia lah hero si rupawan

Mulutnya yg lantang berkata-kata
Bukan juga memarahi.. Mahupun mencaci..
Mampu melembutkan hati si rupawan yg sedang dlm kesedihan

Dia bukan la juga macho dan kacak spt hero drama Korea dan Jepun..
tetapi.. di hati si rupawan..
Dia seorang yg begitu murah dgn senyuman dan kata-kata yg lembut.. sudah mampu melunturkan hati si rupawan..

Di hati seorang rupawan.. si hero ini mampu menenangkan hatinya di kala sepi dan pilu

Hero si rupawan..

Ya.. dia seorang hero yg bukan dgn rupa semata.. tetapi dgn perilaku yg mampu menambat hati si rupawan..

Dia lah hero si rupawan..

Monday, November 4, 2013

MANIS DI BIBIR BERMAIN KATA

Assalamualaikum. Salam Tahun Baru Hijrah..

Apa azam tahun baru? buka buku baru.. tutup buku lama..
dan jgn lupa utk terus update dan renew keimanan.. shutdown kejahilan.. :)

Dalam zaman skrg ni.. ramai yg mudah menabur janji..
menabur kata-kata manis dan puitis..
dan ada juga yg tak kurang nye akan terpedaya dgn janji manis tu..

Kamu.. ye kamu..

pernah terfikir akan akibat janji manis mu itu?
pernah terfikir apa implikasi yg mereka dpt jika janji manismu itu hanya dicapati.. dan tidak ditepati..?

Kamu.. ye kamu..

mengapa hanya terus menyakiti dan menabur janji manis..
mengapa dirimu terus-menerus menguji keimanan kami..
adakah kamu mahu melihat kami jatuh terpelosok dihadapan mu..
itu yg kamu mahu???
itu yg diajarkah??

Kamu.. ye kamu..
Ingat dan tanam di akal mu..
setiap perbuatan yg jahat.. akan dibalas dikemudian hari..
jika tidak didunia.. akan dibalas diakhirat kelak..
Allah itu Maha Adil dan Maha Pengasih dan Penyayang..
mereka yg ditindas itu bukan bermaksud mereka itu lemah..
itu hanyalah permainan di pentas dunia..
kamu akan lihat kemenangan kami yg ditindas..

Kamu.. ye kamu..
jgn mudah tersenyum dgn kemenangan mu..
kami tidak akan pernah mengalah dan akan terus berjuang
mempertahankan keimanan dan maruah kami..

Kamu.. ye kamu..
Hanya pandai manis dibibir bermain kata..
dan lembut gigi drpd lidah..


Salam Tahun Baru Hijrah :)