#PrayForGaza

#PrayForGaza

SUPPORTERS

Friday, September 27, 2013

AIR MATA WANITA

Air mata.. ape yg ada pd air mata..
titisan jernih yg mengalir mengalunkan rasa sendu dan sayu yg bertapuk dihati
dan hanya difahami oleh Allah..

Uniknya seorang wanita tu.. kerana..diberikan bahu yg sangat kukuh utk menahan setiap beban yg ditanggung dan dijadikan juga bahu itu sgt tenang dan nyaman.
jd tak hairan la jika setiap bayi atau kanak2 kecil akan terdiam dan hilang rasa gusar dihati mereka di saat ibu atau mak mereka memberikan bahu utk mereka lantas tertidur di bahu ibunya itu..

Wanita ini juga dijadikan sebagai semangat utk setiap pemimpin2 mereka dan menjadi kekuatan utk sang pemimpin mereka disaat kesulitan melanda..




Jgn disangka tangisan wanita itu tanpa alasan yg munasabah..
Wanita itu sgt istimewa dan kerana keistimewaan nya, mereka mempunyai kekuatan dgn dikurniakan rahim utk melahirkan bayi ke dunia.
Wanita itu juga diberikan ketabahan di saat dugaan yg melanda agar mereka tidak mudah putus asa..
Dan wanita itu, diberikan kesabaran agar tetap melayan dan tahan dg kerenah setiap ahli keluarga dan orang disekeliling mereka..

Hebatnya wanita itu kerana hanya menumpahkan air mata dan di saat air mata itu gugur..
Di saat itu jugalah Allah menghadiahkn mereka sebuah hadiah yg istimewa melalui Jibrail yg bernama dugaan

Dan perasaan peka dgn kasih sayang itulah mereka mampu merawat luka dihati mereka tanpa perlu bantuan org lain
Dan mereka juga hanya melahirkan perasaan yg terpendam dan beban yg terkurung di dalam jiwa dgn menitiskan titisan jernih..
Bukan kerana mereka lemah..
Bukan juga utk meminta simpati..
Dan, bukan juga menandakan mereka itu lemah..



Air mata itu sebagai tanda mereka telah berusaha dan perlukan waktu utk berehat drpd masalah dan dugaan yg ditanggung..

Wahai Adam, fahamilah wanita itu.. kerana kasihnya wanita itu..
Mereka tetap bersabar dgn setiap sikap dan kerenahmu..
Pernahkah kamu memahami setiap isi hati wanita itu?
Pernahkah kamu cuba bertanya isi hati wanita di saat itu?
Pernahkah kamu terfikir, mengapa wanita ini tetap menghadiahkan kamu sebuah senyuman dan tetap menceriakan kamu di saat ujian itu menyelubingi diri?


"Doa wanita lebih makbul drpd lelaki kerana sifat penyayang yg lebih kuat drpd lelaki. Ketika ditanya Rasulullah SAW akan hal tersebut, Baginda menjawab; "Ibu lebih penyayang drpd bapa dan doa orang yg penyayang takkan sia-sia"

Jangan kamu siakan wanita itu hanya kerana mereka menangis..
Tataplah dia..
Kasihkanlah dia sebagaimana kamu dikasihi ibumu..
Hampirilah dia disaat mereka perlukan someone utk meleraikan tangisannya..


"Wanita dan lelaki itu dijadikan dgn kekurangan dan kelebihan. Itulah kerana apabila dinikahkan, mereka akan saling lengkap-melengkapi antara satu sama lain.
Dijadikan Hawa itu dekat dgn rusuk Adam, bukan utk menjadi alas dan bukan juga utk disakiti. Dijadikan Hawa itu dekat dgn rusuk Adam utk dikasihi dan dilindungi agar mereka sentiasa rasa selamat dan disayangi"

Utkmu wanita: Air mata dan tangismu bukan tanda kamu lemah.. tetap itu tanda kamu telah menghargai kehidupan kamu sebaiknya.. Dan.. Saat terindah daripada seorang wanita bukan pada saat dia tersenyum.. tapi, di saat butiran permata yg jatuh di dalam doa..



String quotes for strong woman =)



Saturday, September 14, 2013

I'M SAYING

I'm saying this because, I'm sorry..
I'm saying this because, you're crying..

Something my stupid mind hurries to say..

Even if I'm try to bear it and block it
Even if I'm try to block my mouth with may hands..

Still.. my mind says..
"I Love You"



fantasy is better than reality.. that is why... i juz luv to walk through the rain..



Wednesday, September 11, 2013

BORNEO INTERNATIONAL MARATHON 2013

Selamat menduduki UPSR kpd adik2 yg darjah 6..
huhu.. teringat time ward round semalam..
ada adik sorang ni amik UPSR kt dlm hospital sb dia bru lpas operation..
Gud luck ye dik..

by the way.. haa.. sape tau.. pasal IBM2013? bukan pakej 1Belia Malaysia ye..




IBM 2013 ni.. kata atau nama lain nye.. "International Borneo Marathon 2013"
haa.. amacam.. rasa nk tabik tak?? 

actually.. marathon ni sepatutnya dijadualkan pd 5 May 2013..
tp disebabkan time tu kita sibuk utk pilihanraya dan abg2 dan kakak2 polis sibuk menjaga dan mengawal utk kelancaran dan keberkesanan time pilihanraya... Marathon ni terpaksa di 'delay' kan.. sb nye.. utk tak ganggu jadual peserta yg nk pegi mengundi dan tak ganggu la abg2 dan kakak2 polis nih..

jadi nye.. marathon ni berlangsung secara live pada 25 OGOS 2013, 6.30am utk yg 10km.. yg full marathon (42km) diorang start pukul 3.30am.. half marathon mula pukul 4.30am klu tak silap la.. huhu


map for runner :)
[klik picture to see fullsize]

okeh.. by the way.. i'm juz only involve for the 10km open.. dan masa yg diberikan adalah 2 jam utk kategori ni.. jd paling lmbt adalah pukul 8.30am..

Guess what.. i'm fully completed 10km in 1hour.. Alhamdulillah..
rse mcm tak percaya pun ada.. tp tu sume kuasa Allah..


only mine :)

dan byk r jugak yg sponsor utk marathon ni..
banyak sgt.. smpaikn ada tau steward dgn stewardess drpd AirAsia join marathon nih.. pilot ada tp tak seramai anak kapal.. hehe..


sponsors

sponsors

collaboration & supporters


ok la.. ckp pnjg pun tak guna.. better tengok gamba dan korang ble agak seramai mana yg join dan betapa best nye marathon nih :)


sabah ble bah ini

random snapping

juz random snap.. :)

suasana lpas marathon.. dlm lebih kurang pukul 8am

kategori half marathon (man)

School's category

abg2 yg sporting :)

sporting kn :)


by the way.. event ni diadaka setiap tahun.. so.. klu rasa nk join tahun dpan..
rajin2 la cek kt website International Borneo Marathon sb nye.. tak rugi pun join..

hehe.. take care ye semua :)

Tuesday, September 3, 2013

ADA APA DENGAN MIMPI

Assalamualaikum semua.. sihat tak?
amacam keje? ok ke tak?
adik2 yg sekolah ni mcm mne? ada rse still in mood holiday ke?

Ok.. entr kali ni.. nk cte pasal mimpi..
sume org mest pnah mimpi kn..
sape yg tak pnah tu.. mest tak normal..

 

mimpi ni actually mainan fikiran kita semasa tdo
dan ada sesetengah glonga bijak pandai mengatakan..
Org yg lena sewaktu tdo lebih cenderung utk mendapat mimpi ngeri compared to mereka yg kurang lena tdo..
tp fakta ni.. wallahualam..


Ha... ada benda yg interesting utk dishare kn kpd sume.. nmpk tak facts kt atas nih?
Haa... mest ada yg dh sengih2 dan senyum2 kn..
sb nye ayat yg last skali tu.. "that person misses you"

kalau btul la fakta nih.. memang untung dan sangat bez..
sb nye.. klu kita termimpi artis korea ke.. jepun ke.. tambah2 plak diorang tu yg kita sgt2 minat dan ske.. mmg untungla kalau diorang ni RINDU kita jugak kan.. haha

for me... sy tak pcye dgn fakta nih.. sb ape?
sb nye..

Firstly.. sy byk kali mimpi artis.. bukan setakat korea, jepun, hollywood.. malaywood pun sy pnah mimp.. takkan r diorang tbe2 nk rindu kt sy kn? dh r tak knal.. tbe2 nk rindu2 niih.. memang sangat tak masuk akal.. sape stuju dgn sy, angkat kening.. :)

slalu dpt mimpi dia..
klu btul2 dia rindu.. haih.. mmg pengsan

Secondly.. sy tak stuju dgn fakta nih sb... katakanla.. kita mimp pasal membe kita.. dan diorang tu mmg dh adafamily sndri.. anak sndri.. klu yg sme gender tu.. rindu takpe.. klu yg berlainan gender.. haa.. tak ke haru namanye tu.. kang tak pasal2 ada yg syok sndri.. dan mula la menangih harapan setinggi gunung.. kalau simpan harapan je takpe.. ni ada yg smpai nk runtuhkan kebahagiaan org lain juz for own happiness... tu memang propa.. dan.. sy sama sekali tidak bersetuju.

Last but not least.. fakta nih merupakan auta utk sy sb.. mimpi tu hanya mainan tdo dan.. kadang2.. kalau kita byk sgt fikir masa tdo.. dh tentu2 kita akan mimp bnda yg kita fikir.. lagi2 klau bru lpas tengok cte hantu ke.. cte katun ke.. mest r ada terbayang punye sblum tdo.. btul tak? dan mimpi ni.. kita ble cntrol sbnanye dgn imaginasi kita..
klu sape2 yg kuat berimaginasi tu.. mmg slalu la dpt mimpi yg bez2..

Conclusion nye.. tak salah klu kita nk mimpi ape2 pun.. tapi.. jgn smpai terlalu obses sehinggakan diri sndri terabai.. dan bagi sy.. klu mimp yg baik2.. kita patut bersyukur dan katakan "Alhamdulillah" dan mimpi yg kurang baik.. kita patut istighfar..



Mimpi tu satu anugerah kerana ia mampu membuatkan seseorang itu berjaya dgn ada nye mimp.. tapi.. jika hanya mimpi tanpa usaha dan doa.. jd la mcm mat jenin..

wallahualam..