#PrayForGaza

#PrayForGaza

SUPPORTERS

Saturday, December 29, 2012

SOLEHAH KE??

Assalamualaikum.. sihat tak semua??

Ok kali ni nak merungkai satu isu la kan..
kisah sorang artis lelaki ni.. dia kata,


"blablabla.. Miss F menepati ciri solehah yg ibu saya mahukan kerana dia bertudung..blablala.."

tu la yang dia kata..

Ok.. Let's check it ya..

Solehah tu terletak kpd tudung seseorang tu ke???

tu yg sy confused kejap..
dia nak cari isteri yg bertudung atau yg solehah ni??

Ok.. cuba fikir kan ye..

solehah ke kalau pakai tudung tapi menyanyi dan pegang lelaki yang bukan muhrim sana sini??
solehah ke kalau pakai tudung tapi berpakaian membalut aurat dan mekap tebal seinci macam opera cina??
dan.. solehah ke kalau pakai tudung tapi tak melabuhkan hijabnya ke dada??

then.. sambil tengah fikirkan isu solehah tu..
tiba-tiba..
satu siaran radio ni,(sebelum masuk waktu maghrib) dia mengupas isu isteri solehah dan bila sy dengar kupasannya dan fikirkan balik kan..


Yeap!!! That's the answer to my question..

Dia bagi satu fakta yg semua tak boleh mempertikaikan.


".... Maka perempuan-perempuan yg soleh itu adalah  mereka yang taat (kepada Allah) dan menjaga diri ketika (suaminya) tidak ada, kerana Allah telah Menjaga mereka......"
[Surah An-Nisa' : ayat 34]



dan dalam satu hadis telah digariskan panduan memilih isteri,
iaitu...


"Wanita yg menyenangkannya ketika dilihat. Wanita yg mentaatinya ketika disuruh dan
wanita yg tidak mengkhianatinya (tidak curang). Dan wanita yg tidak mengkhianati hartanya kepada perkara yg dibenci"
[Hadis Riwayat Abu Daud & Nasai'i]



dan solehah itu tak semestinya pada zahirnya sahaja..
ia juga terletak di dalam diri seorang wanita..

Kalau istilah solehah tu sama dengan bertudung... maknanya, ramai la yg solehah kan.. tapi hakikatnya telanjang..

Dan solehah / soleh tu juga dapat dirungkai dalam firman Allah SWT yg bermaksud,


"Mereka beriman kepada Allah dan hari Akhirat, menyuruh kepada segala perkara yang baik dan melarang daripada segala yang salah (mungkar), dan mereka pula segera mengerjakan pelbagai kebajikan. Mereka (yang demikian sifatnya), adalah orang-orang yang soleh"
[Surah Al-Imran : ayat 114]



So, kalau aurat tak tutup (tapi dibalut), masih dikategorikan sebagai solehah ke?
Masih dikira beriman kepada Allah ke?

Ingat ni dan tanamkan dalam kepala dan hati. Bertudung tak sama dengan solehah.. Dan wanita solehah itu akan menutup auratnya dengan cara yg paling diredhai Allah..

So, never ever 'matching' kan solehah tu dengan wanita yg bertudung.

Tepuk dahi, tanya akal dan hati...

Dalam mencari yg solehah tu, why not prepare diri menjadi yg soleh juga kan?
Dan dalam masa yg sama, lihat sekeliling kita..
Tak payah tengok jauh-jauh.. Tengok je family kita..

Macam mana pergaulan mereka.. Macam mana aurat mereka..

Kalau kita nak memimpin dan dipimpin, kita mesti mulakan dengan diri kita dan mereka yg terdekat dulu.. Then, baru la kepada mereka-mereka yg lain..


Tu je la kot..
By the way, yg baik tu datangnya daripada Allah..
Dan yg buruk tu datangnya daripada diri sy yg lemah ni..
Wallahualam..

안녕히 가세요... Adios.. Wassalam


Monday, December 24, 2012

WEDDING DAY

Assalamualaikum
Alhamdulillah.. bertemu kembali dlm warkah berlagu cinta... *wahh*
hehe.. ok for dis moment.. juz wanna talk about wedding..

sb nye.. baru2 ni sy juz bertandang ke majlis salah sorang member silat dan merangkap tenaga pengajar silat cekak Hanafi kami di sini..

Kenduri sape?? kenduri kawin Abg Ryzal & Kak Bayah..
well.. the wedding was held early in melaka and in KK was last 23th December 2012..
Tempatnya dibuat @ Wisma Pertanian, Kota Kinabalu..


bila tengok majlis org kawin ni kn.. tbe2 rasa mcm, "wah.. bez nye kawin"
hahhaa.. tah pape la fikir kan..
tp yang kurang bez, bila ada yg tanya..
"ko bila plak..?" or "nnt nk majlis cm mana" or "mest ko punye nnt hijau kan"
haa.. mcm tu la.. nk menjawab pun malas.. jd.. Silence is the best answer.. btul tak?
tapi syesly.. bila kita kawin.. kita dh melengkapkn separuh iman kita..
Jadi jgn risau klu belum bertemu jodoh skrg,,
sb nye.. jodoh tu ada je.. cuma blum tiba masa yg sesuai utk bertemu dgn si dia.. btul tak..?

Kami dtg ni dgn rombongan skuad demo UMS.. haha.. amacam gempak tak?
Kenduri kawin siap dgn skuad demo lagi.. mmg grand la majlis nye,,
dan cantik sgt kaler nye..serba putih.. *sweeet*

memang cantik la tempat weddingnya..
mcm ala-ala floral day la jugak..
haa.. yg bez nye lagi.. makanan nye la..
sb ape?? ada kambing bakar.. but.. sy tak mkn kambing..
member2 yg makan..
diorang rasa bersalah mkn dpn sy.. tp sy tak kisah pun.. hehe
sb takde rasa nk makan pun kambing tu.. hehe
ok.. jap.. some of the snap ada jugak..



Kereta pengantin *smart lerr plak*

Pelamin buat sang Adam & Hawa

Pengantin (Waktu berjalan masuk)

Skuad Demo
Sesi Makan Bersuap

sweet kan.. hehe..
hope all of u gonna enjoy reading dis..
Dan sesapa yg berkahwin atau bakal berkahwin
"Semoga Hubungan Yg Dibina bakal berkekalan sehingga ke Jannatul Firdaus"
Insyaallah.. aamiinn

Sayang Selasih di Bukit Dulang.
Dipetik sedulang Laut Sebandi,
Terima kasih berulang-ulang,
Kerana sudi membaca post ini..

(haha.. alter sikit pantun kawin nye)