#PrayForGaza

#PrayForGaza

SUPPORTERS

Sunday, September 2, 2012

HENSEM KE

السلام عليكم

Baiklah.. rasa nye.. macam dh lama tak mewarkahkan kata-kata cinta sy di blog ni... Cam bersawang pun ada...
Okeh.. hari ni.. sy nk share pasal hensem.. kacak...
Baru-baru ni... Time pegi beraya... terlihat pemuda-pemuda kacak dan hensem pegi beraya...Tapi yg tak sedap dipandang apabila leka beraya... Solat fardhu ditinggalkan... Batas pergaulan lelaki dan wanita tidak diendahkan


Memanglah hensem dan kacak ni aset dan bonus utk diri kita...

TAPI

Apalah gunanye hensem dan kacak jika solat Jumaat ditinggalkan...
Apalah gunanye hensem dan kacak jika solat 5 waktu sengaja ditinggalkan..
Apalah gunanye hensem dan kacak jika takde kalamullah yg lekat di ingatan...
Apalah gunanye hensem dan kacak jika hanya mampu menabur janji palsu dan tidak pernah melakar bacaan-bacaan Al-Quran..

Apalah gunanye hensem dan kacak jika tak memburu keredhaan Illahi...
Apalah gunanye hensem dan kacak jika hati penuh dengan sifat takbur dan riak..
Apalah gunanye hensem dan kacak jika tak punya kehormatan
Apalah gunanye hensem dan kacak jika matanya masih meliar dan tak mampu tundukkan pandangan
Apalah gunanye hensem dan kacak jika tak mampu handle nafsunya

Apalah gunanye hensem dan kacak jika hanya untuk tonjolkan pesona dan memikat wanita
Apalah gunanye hensem dan kacak jika enggan mematuhi suruhan Allah dan malah bangga dengan dosa-dosa
Apalah gunanye hensem dan kacak jika akhirnya nanti mendapat siksa di neraka

Ke'handsome'an dan ke'kacak'an tadi takkan bermakna apa-apa jika ia tak dapat menjamin utk ke syurga... Dan ke'handsome'an tadi akan hilang dan lenyap di mamah usia sebegitu jek...
Dan ke'handsome.an ini tadi takkan menjamin kita utk meletakkan diri kita di sisi Allah dan Rasulullah SAW

Cuba kita lihat Bilal bin Rabbah dengan kulitnya yg hitam, lihat pula Amr bin Jamuh dgn kakinya yg pincang, dan lihat sejenak kpd Abdullah bin Ummi Maktum dgn cacat penglihatan...
Mereka ini SANGAT mulia di sisi Allah... dan Rasulullah SAW mengakui keutamaan mereka dan mereka ini diakui dan di sanjungi bukan kerana hensem dan kacak mereka...
Tapi... Semuanya sb kesetiaan pada lafaz syahadah yg diucap, kepatuhan pada syariat yg telah ditetapkan dan melaksanakan kewajipan tanpa keengganan, dan ketaqwaan yg sentiasa mekar di hati mereka..

Wahai manusia yg bangga dengan kekacakan mu..
Wahai manusia yg sibuk dgn penampilan jasad mu..

Wahai manusia yg terlena dengan pandangan dan pujian manusia..

Cepat-cepat lah kita menuju puncak redha Illahi... Bukan redha manusia yg kita cari...
Dunia ni hanya lah sementara... melainkan kehidupan di akhirat itu yg akan kekal abadi selamanya...

Renung-renungkan dan semoga dpt muhasabah diri...

Wallahualam...