#PrayForGaza

#PrayForGaza

SUPPORTERS

Saturday, August 25, 2012

SALAM LEBARAN


Assalamualaikum.. Salam aidilfitri sy ucapkan kpd semua…
Alhamdulillah.. sudah sebulan kita berpuasa.. kita berpeluang utk menyambut lebaran kali ni..
Tp adakah mungkin ini Syawal kita yg terakhir dan Ramadhan sebelum ni adalah yg terakhir utk kita??

Okeh.. utk Syawal kali ni… admin balik ke Kedah… Alhamdulillah… Opah sihat… kambing pun sihat..
Hurm.. tapi yg tak berapa suka didengar adalah… Syawal kali ni… cam biasa.. ada yg membazir utk perkara-perkara yg TAK PERLU… dan ada juga yg berhias melampau mengalahkan Ratu Cantik Dunia…

Jgn jadikan Syawal ini d cemari dgn amalan-amalan sebegini.. sepatutnya dlm bulan Syawal ni.. kita digalakkan utk banyakkan bersedekah… banyakkan amalan-amalan sunat.. dan digalakkan utk berpuasa 6 di bulan Syawal…

Bagi yg wanita… sebelum nk buat puasa sunat 6… abiskan dulu ganti puasa tu. Bukan tak boleh nk buat… tp dahulukan yg wajib dulu. Katakanlah.. sedang kita syok berpuasa sunat 6… tiba-tiba nyawa d tarik kembali… ha.. cm mana.. yg wajib kita tak abis buat… yg sunat kita buat dulu plak. Jika ditanya dgn Malaikat-malaikat, apa yg kita nk jawab…? Tepuk dada tanya iman…
Bukan tak boleh nk buat puasa 6 ni.. tapi.. kita buat ikut priority… buat yg wajib dulu… Jika tak berkesempatan utk buat puasa 6… Berdoalah semoga pahala puasa ganti tu seperti ganjaran utk puasa 6 di bulan Syawal…


Di akhir kata… ingin saya memohon kemaafaan dlm keterlanjuran kata-kata  saya dlm post di blog atau pun secara langsung dan tidak langsung… diharapkan segala kekhilafan dpt dimaafkan dan dihalalkan segalanya dunia akhirat…
Salam lebaran


Sunday, August 12, 2012

DUGAANNYA..

Assalamualaikum.. sihat tak semua..

okeh.. pejam celik pejam celik.. hampir ending sudah Ramadhan kita.. dan sebak terasa di hati nih..
mungkinkah akan berjumpa lagi kita dgn Ramadhan pada tahun berikutnya...
Cukupkah amalan-amalan kita sepanjang Ramadhan ni utk menampung kehidupan kita di akhirat kelak?? Fikir-fikirkan dan renungkan sejenak..

Okeh.. Today entry pasal my friend yg baru-baru ni.. Dilanda dugaaan yg cm mencabar jugak la.. (dia yg kata)

Alkisah nya..

Dia terlambat bangun sahur.. kul 4.30am baru terjaga (imsak di Kota Kinabalu pukul 4.41am)
Then.. dia kelam-kabut sahur tu.. So, dijadikan cerita.. Dia bersahur dgn segelas air suam..

Dan paginya pula.. Dia ada keje lapangan yg perlu dibuat.. dan diarahkan utk pegi ke UiTM Sepanggar..

Dijadikan cerita.. dia kata.. dia time nk parking kereta.. dia nmpak tangki air...

Dia kata..
"aku nampak tangki air tu cam menari-nari dpan aku suh aku minum dia.."
"lpas tu, ko minum tak??"
"tak.. aku gi cari parking sambil tutup mata.."

Lpas parking kete.. dia pun berlalu masuk ke UiTM.. Then, almost about few hours, keje dia siap.. dan waktu tu almost pukul 2pm.. Dan cuaca time tu agak panas la jugak..

Masa pegi ke kete.. Dia nampak tangki air tu menari-nari lagi dpan dia..
Yg dia kata tak boleh nak tahan tuh..
Paip tangki tu, tak tertutup rapat.. Dan air drpd tangki tu jatuh setitik demi setitik...
Sampai terdetik di hati nya.. 
"ish.. sje je tangki air nih nk goda aku.. kang aku minum kang..Ish.. Astaghfirullah.."
terus dia drive utk balik ke kampus UMS..

Lagi dugaannya datang.. Sepanjang jalan nk balik UMS tuh.. dia ternampak kedai-kedai tepi jalan jual macam-macam jenis air... dan dia lagi skali ternampak air-air tu menari-nari di dpan dia.. Sampai dia kata..
"Dugaan btul lah.. boleh plak time tengah lampu merah tu kan.. makcik jual air tu senyum-senyum then tunjuk ABC dia.."

okeh.. part tu memang rasa cam tak boleh tahan..

Yg lagi best nya.. haa.. time balik ke hostel..
time dia masuk bilik nya.. Roomate dia yg non-muslim nih.. Masa dia tengah buka pintu bilik.. Roomate dia btul-btul tengah minum air Pepsi dpan dia.. Lagi la dia tak keruan..

Then.. dia terus gi ke tempat dia.. Pura-pura busy..
Dugaan betul la utk dia sepanjang hari tu.. hehe..

Dan dijadikan cerita.. sebelum berbuka puasa..
Dia gi bazaar yg berdekatan.. Dia pegi tapau segala jenis air yg dijual utk berbuka puasa..
Then.. dia campurkan dlm satu jag.. (tak tau la cam mana rasa nye)

Dam kesudahan nya.. Dia berpuas hati sb dapat balas balik dugaan nye tu dgn air-air yg dia beli tuh..

Admin masa dnga cerita dia nih.. 1 jek dlm kepala..
Lagu Hujan - Dugaannya.. hehe.. Kalau sape yg tak pernah denga.. klik link d bwah ye..




by the way.. Dlm bulan Ramadhan nih.. biasa la. Kita akan dapat macam-macam dugaan dan cabaran yg akan diberikan oleh-Nya..

Tapi dugaan dan cabaran yg diberikan bukan bertujuan utk melemahkan kita.. 
But, its actually to make us become more stronger than ever.. Allah takkan turunkan sesuatu ujian utk hamba-Nya jika dia tak tau kemampuan hamba-Nya dalam meng'handle'kan ujian yg dia dapat..

Okeh.. last but not least..
Topup iman.. Reload amalan..
Pause nafsu diri yg memakan diri..
Semoga amalan-amalan kita sepanjang Ramadhan ini akan diterima Allah SWT..
Insyaallah.. Aamiinn..  ‎(◕‿◕)