#PrayForGaza

#PrayForGaza

SUPPORTERS

Monday, September 5, 2011

NO COUPLE



Assalamualaikum. Alhamdulillah.. kita masih diberi umur yg panjang.. diberi kesihatan yg baik dari Allah SWT. tapi pernah tak kita bersyukur dgn ape yg diberi-NYA?

Selama kita hidup nih, penah tak kita ikut arahan-NYA dan tinggalkan larangan-NYA? Cuba korang tengok and reflect balik pada diri korang, apa yg penah korang penah buat utk-NYA?

Cuba hayati komik diatas... ada tak korang penah terfikir nk couple??? Penah tak korang cakap:

"Ala.. couple je pun.. bukan buat benda tak elok... kitorang bukannye buat maksiat"

"kitorang couple suka-suka je.."

"Couple je. bukan zina"

Yes! that's the point. memang la korang cakap, couple tu bukan zina.. tapi, dari couple tu la, terjadinya zina.. zina hati... zina mata... dan yg sama waktu dengannya.

"...dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu satu perbuatan yg keji dan satu jalan yg buruk..."

[Surah Al-Israa': ayat 32]

Allah juga telah mengatakan jgn mendekati zina.. kenapa DIA tak cakap, jgn buat zina??? sb nye, DIA tau, setiap manusia itu ada hawa nafsu dan bukan seperti malaikat yg 100% akan ikut peraturan-NYA dan tidak bernafsu.

Second point is, DIA tau manusia nih ada feeling and ada sre nk berkasih-kasihan TETAPI itu tak boleh dijadikan alasan utk couple.. memang la mula-mula tu cakap, couple je, tak buat ape-ape tapi, bila dh keluar berdua???

Sabda Rasulullah SAW:

"Janganlah sekali-kali seorang laki-laki berduaan dengan seorang wanita kecuali wanita itu disertai muhrimnya.”

Hadis Riwayat Imam Ahmad

Okeh. ada yg lagi canggih.. dia kata couple kt fon / Facebook / pape je la yg teknologi canggih-canggih ni, bukan nye jumpa pun.. haa.. dh nama pun COUPLE.. takkan la tak faham-faham lagi kot..

Bila korang buat macam nih, dengan menggunakan alat-alat komunikasi moden cam handphone, email maupun Facebook, korang akan menimbulkan khalwat di antara korang berdua and mestila korang dapat FITNAH secara PERCUMA. haa.. best tak?

Even korang tak jumpa, mesti terasa dalam hati korang, korang nk jumpa dia.. nk tau dia cam mana.. btul tak? Tapi korang jgn la pulak kata korang buat cam ni sb nak ta’aruf.. korang tau ke tak ta’aruf tuh ape?

Check dis:

Taaruf bermakna saling mengenal antara someone dgn yg lain. proses ni pun boleh terjadi untuk yg nak saling mengenal antara lelaki dan wanita yg berhajat utk menikah. Then, bila diorang rase dh sesuai, baru la terus kpd pertunangan dan seterusnya.

Taaruf bukanlah pernikahan yang menghalalkan lelaki dan wanita tu berdua-duaan seperti pasangan suami isteri. Di dalam proses taaruf ini tidak diperbolehkan adanya khalwat di antara mereka SEBAB perbuatan ini melanggar syarak dan setan pun akan dapat GREEN LIGHT utk menghasut korang.

Sabda Rasulullah SAW:

"Tidaklah seorang laki-laki berduaan dengan seorang wanita kecuali ketiganya adalah setan."

Riwayat Imam Tirmidzi

So, nasihat saya kepada korang dan kepada diri saya ni kan, kalau korang dh rasa dia tu sesuai utk korang and korang buat istikharah, tak yah la nak couple-couple nih. Nikah terus je.. kan lagi elok..

“Jauhilah dosa di setiap anggota kerana dosa itu merosakkan pahala”

Lagipun, couple nih boleh mendatang banyak dosa. Tipula kalau korang kata couple tuh dapat pahala. Cer cite cer cte.. Lagipun, cinta dan kasih sayang sesame manusia nih, juz macam setitis kalau korang nk bandingkan dengan selautan cinta dan kasih sayang Allah.. Dan kalau korang kehilangan yg setitis tuh, tak menjejaskan kehidupan koranv pun selagi yg selautan tu korang masih ada. Faham mkna tersirat?

Juz remember and take this as ur reminder:

“Sedangkan perempuan yg baik utk lelaki yg baik dan lelaki yg baik utk perempuan yg baik (pula); mereka itu bersih dari apa yg dituduhkan orang. Mereka memperoleh ampuan dan rezeki yg mulia (Syurga)”

Surah An-Nur: ayat 26

Cinta tu suci.. Jgn lah kita kotorkan ia dgn keMAKSIATan.. tapi.. kita kena raikan dlm redha-NYA yakni penghormatan dari pernikahan.

Diri ni, masih dlm proses memperbaiki diri.. harap diampunkan kesalahan saya jika saya ada menyinggung perasaan mana-mana pihak. Wassalam