#PrayForGaza

#PrayForGaza

SUPPORTERS

Sunday, July 10, 2011

HEALTH PROMOTION @ BUM-BUM ISLAND, SEMPORNA

(25th JUNE 2011 to 6th JULY 2011)

Assalamualaikum. Lama jugak rase nya sy tak update blog ni. Maaf la ye. Sy nk bercerita sedikit pengalaman sy sepanjang sy berada di Pulau Bum-Bum ni.

Pulau ni tidak membangun sangat. Walaupun ada, tapi tak banyak. Teringat plak time subuh pertama kt sini. Jiran sebelah buka karaoke lagu dangdut waktu subuh tu. Terima kasih la banyak2 kt dia sb mengejutkan sy utk subuh. Time nk amik wudhu tu, terpaksa plak merentasi tmpat tdo budak lelaki. Memang menakutkan.. hehe bukan ape, mcm2 gaya diorang tdo. Sampai rse cm nk ketawa pun ada. Pagi tu, air dia sejuk sgt.. Nasib baik ada air utk wudhu. Selesai solat subuh, gi mengejutkan budak2 lain yg tak solat subuh lagi (walaupun dh kejutkan beberapa kali)

27th JUNE 2011

Berhari-hari kt pulau ni, dapat tugasan baru. House to House visit. Ni aktiviti wajib utk kitorang. Kitorang akan gi ke rumah2 tu utk tanya beberapa soalan mengenai family, gaji, masalah mereka dan sebagainya. Ada yg menyambut dengan baik… Ada jugak yg mengalu-alukan kedatangan kami. Before that, sy ditugaskan dgn partner sy, Azizan sume partner ada sorang lelaki, tujuannya, supaya ada org yg protect kaum Hawa ni. Ble cye ke…

Ada 1 rumah ni, sangat2 mengalu-alukan kami sampai dia berborak macam2 dengan kami (ada la dlm setengah jam kitorang melepak kt situ) sampai menghidang air segala. Isi rumah tu ada 25 org. ramai kan?? Diorang tak kisah pun hidup cm tu. Diorang sgt2 bersederhana.. tak penah mengadu susah walaupun hanya sorang yg bekerja nelayan, gaji RM500 sebulan. Bayangkan, klu kita kt tempat pakcik ni, mest kita giv up kan? Tapi pakcik ni sangat2 bersyukur dan masih boleh tersenyum, ketawa dan boleh lagi melayan kami cm dia takde pape problem. Tabik spring utk pakcik tu. Ada gmba family tu.

Yg ni la pakcik yg slalu ulang-alik bwa kitorang dari semporna ke bum2

28th JUNE 2011

Sambung kerja House to House visit. Yg ni memang mencabar… terpaksa meredah jambatan yg using dan goyang2… sy ni dh la ‘anak gajah’ bila lalu tempat tu, partner sy tub boleh lagi wat lawak.

“weh, jalan2 elok2. Aku tak nak la nnt aku plak yg berenang kt dlm ni semata-mata nk kejar mu”

Geram je rasa. Tapi nk wat cm mne kan.. Sabo jela… ada 1 rumah ni, family dia hanya tinggal anak-beranak je. Yg menyara diorang kakak diorang yg sulong, dlm lingkungan umur 16-18 tahun. Adik2 dia sume dia hnta sekolah. Tapi dia tak sekolah. Dia cakap, dia nk adik2 dia pandai, supya dapat keje bagus2 dan boleh ubah nasib family... Rasa sebak sgt bila denga kakak dia ckp cm tu. Tapi, mungkin ke nanti adik-adik dia balas jasa dia?? Then kami gi kampong sebelah. Kt area kampong tu plak… yg tu memang bahaya sikit. Sampai zizan cakap,

“nk pegi ke?? Macam ramai ‘mat pit’ je… jom la blah gi kampong lain”

“eh, kn kita kna wat sampai hujung kampun ni. Takkan la kau nk blah cm tu je. Ni keje kita la”

“aku mmg tak kisah. Yg aku kisah kau. Kau tu dh la perempuan. Kalau diorang kacau kau, aku jugak yg kna backup”

“sape yg backup sape? Smlam kau jugak yg cakap, klu pape yg jadi kt aku, kau nk lari dlu kan? Rilex r. aku dh ready pisau Rambo kt kaki aku” sambil sy tunjuk kasut sy kt dia.

Then, sampai je kt kampong tu, ada sorang pakcik ni

“kamu mau cari siapa”

“saya dr UMS, datang sini mau beritau yg kami ada wat promosi kesihatan sabtu dan ahad ni”

“Oo..begitu.. marila ke dataran ni. Kamu tunggu jak situ. Nanti saya panggil org kampong”

Lpas 5 minit, ramai la plak yg kerumun kt tengah2 tu siap duduk lagi. Sy dgn zizan, dh cuak dh. Pastu, sy suh zizan explain. Byk kali zizan explain, org kampun tak faham. Lastly, cik ct ni jugak yg explain

“kami dari UMS, mau beritau yg kami ada wat promosi kesihatan di SMK Bum-Bum pada ari Sabtu & Ahad ni. Dari pagi sampai petang jak. Datang la sb kami ada wat checkup PERCUMA jak”

Lpas tu, baru la ada suara ramai2

“Ooo… TQ ya miss…”

Pastu kitorang blah. Time merentasi jambatan maut tu (zizan yg bg gelaran jambatan tu), tetibe pen sy jatuh. Then, ada sorang budak datang kt sy,

“kakak, biar sy ambilkan pen kakak”

“eh, takpe2,, dah kotor dh pun.. takpe.”

Betapa baiknye diorang tu sampai org yg tak knal pun, diorang sanggup tolong.

Hari demi hari… hari yg ditunggu pun tibe

2nd JULY 2011

Hari pertama utk promosi kesihatan kt SMK BUM-BUM. Time urun jek dr van yg bwa kitorang tu, ramai gler orang kampong tengok siap lambai-lambai lagi (dh cm artis & pelancong plak)

Mula2 tu kitorang setup dewan. Pastu, dlm kul 7, gi padang utk senamrobik. Time tu memang byk la cikgu lelaki yg miang2. Allah je la yg tau. Ada tu siap sempat nk cover macho & mcm2 lagi la.

Lpas senamrobik, kitorang rush gi ke dewan utk ready medical checkup and seminar. Tak sampai 5 minit kt situ, penuh dah dewan tu. Apa lagi.. terkejar-kejar kitorang kt tugas masing2… tak menang tangan di buat nye. Beratur panjang orang yg datang.. dari budak kecik sampai la veteran. Yg paling tak suke ada sorang cikgu lelaki ni datang kt kaunter pendaftaran (aku yg bertugas time tu)

“Daftar kt sini ke cik…”

“yup.. insyaallah.. IC ada?”

“Eh, kna guna IC ke.. dh macam klinik btul plak”

Aku juz senyum.. isi detail peribadi cikgu tu. Lepas tu…

“nama siapa”

“cikgu boleh panggil saya ecah… cikgu beratur dulu ye.. dari kaunter 1 sampai kaunter hujung utk detail.”

“Oo.. ecah.. comel nama tu…”

Lpas tu bole plak dia patah balik… Then…

“ada no fon?”

Terus sy tuka tempat dgn nick. Nick plak dh menjeling.. dia pun bengang je dgn cikgu tu…

Lpas tu. 10.45am, turn sy dgn nick wat Hand Washing Demonstration.. rse cm nk pecah perut je time tu… sb student2 dia memang sporting… time panggil diorang tu naik kt pentas, memang diorang ok jek...

Tukang snap nye, sy la.. hehe… sporting gler budak2 nih.

Lpas tu ada sesi temu ramah dgn student ni… cam bagi nasihat la kt mereka2 ni…

Yg tak boleh tahan tu… lpas sesi bergambar dgn student tu, ada la yg datang minta autograph n minta no fon. Cm ni

“akak… ada 1 bnda sy mau minta tolong ni”

“Oo.. ape dia… pasal tekanan darah td ke”

“eh tak”

“abis tu, ape dia…”

“boleh tak kalau kami berdua nk bergambar dgn akak”

“haa?? Dgn akak?”

“a’ah dgn akak” dioarang panggil la salah sorang dr budak kelas diorang utk snap kn gmba..

“tima kasih ya kak…ble nda kami mau no fon akak”

“haa?? Tak payah la.. fb bole tak”

“ala kak.. bole la.. kami mau no fon akak..”

“hmm… fb la k,.. nanti akak bagi d sana”

Lpas settle… mula berangkat ke umah kitorang… hujan plak tu… lpas solat zohor, kitorang naik bot.. gi semporna. MAKAN!!! Hehe… lpas mkan, gi mall… beli choki2.. stok simpanan tu… pastu balik Bum-Bum…

3rd JULY 2011

Pagi tu buat sarapan cucur sosej… haha… sb roti takde.. then malas nk goring bihun.. hehe.. sb tu wat cucur. Alhamdulillah.. abis dan dapat pujian.. (malu jugak time tu) Then siap ada yg pesan,
“Klau boleh, org yg masa cucur tu, masak la utk tengahari jugak ek… cm biasa.. hehe..” dh mcm tuan besa plak dia… lantak la.. lpas siap2 pagi tu, prepare utk buat social mapping dgn RRA… dgn my partner.. sape lagi kalau bukan jije (zizan)

Time gi wat tugasan tu, ada la kitorang bertembung dgn budak2 tadika… yg tak boleh tahan tu, ayat dia…

“Cantik bha kakak tu”

Terus si jije ketawa… kurang asam keeping btul.. bagi la sy ni PERASAN kejap kn… yg tu tak kisah sgt la… tp yg tak boleh tahan tu, ada 2 org budak kecik (gurl) ble nyanyi lagu siap tuju kt si jije… haa… ape lagi.. sy pun ktwa dan tersengih kambing… hehe.. lawak2… Lepas tu… ada la yg friendly kn… diorang jawab jak apa yg kami tanya…(aiseh… ckp sabah plak)

Lpas tu yg tak boleh terima.. si jije… wat rosak lens kamera… sdih gler…

“Jije… mu kna ganti lens ni”

“Ala… sikit ja tu. Mu ni… nanti aku beli hok yg baru utk mu”

“abis la JPA mu nanti jije…”

“Ish. Mu ni, takde nye abis ke kamera ni…”

“RM350+++ tau”

“yela… nnt kawe ganti hok yg baru utk mu”

Tersenyum lebar le kawe mendengar nye… hehe… setel kijo, kawe teruh kelik dgn jije… (Pandai tak sy ckp timur?) hehe… testing je tu…

4th JULY 2011

Sesi gotong royong kt area rumah tu n kampong yg berdekatan tp malangnye, hujan 1 hari… So, kami gotong-royong dlm umah n sekitar rumah jek.

5th JULY smpai 6th JULY 2011… prepare utk balik.. hehe…

tapi yg tak tahan tu time balik, kitorang kn naik bas.. mula la mabuk bas tu datang... siap ada mmbe rekemen makan ubat tahan muntah tau.... last2, diorang yg muntah. Alhamdulillah.. hehe... lpas tu, kami pun sampai la hostel dgn selamat nye.. Syukur padamu ya tuhan


Thursday, July 7, 2011

RINDU

Hati ni seringkali rindu dgn seseorang... Adakah dia putera yg di cari...
Aku...

rindu LELAKI SOLEH...
rindu PEMUDA BERTAQWA...
rindu PEJUANG KEBERANIAN...
rindu PEMBERANI...
rindu PEMBERANI...
rindu PEMBELA...
rindu PEMIMPIN ADIL...
dan aku rindukan..SYURGA...